top of page
Coach
ANGST
True Blue Coaching Studio

ANGSTSTOORnIS

Een angststoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige en aanhoudende gevoelens van angst, zorgen, en angstige spanning die verder gaan dan wat als normaal wordt beschouwd. Deze aandoeningen kunnen het dagelijks leven aanzienlijk verstoren en belemmeren.

Angst daarentegen is een normale en natuurlijke emotie die optreedt als reactie op een reële of irreële dreiging, gevaar, of stressvolle situatie. Het is een nuttige reactie die het lichaam voorbereidt op actie in het gezicht van gevaar, zoals vechten of vluchten. Angst gaat vaak gepaard met fysieke reacties, zoals een verhoogde hartslag en een gevoel van spanning.

Het belangrijkste verschil tussen angst en een angststoornis is dat angststoornissen onnodig en disproportioneel zijn ten opzichte van de situatie, en ze aanzienlijke problemen in het dagelijks leven veroorzaken. Normale angst is een tijdelijke reactie op stress en verdwijnt meestal zodra de stressvolle situatie voorbij is, terwijl angststoornissen aanhouden en behandeling kunnen vereisen om ze onder controle te krijgen.

Herken jij jezelf hierin? Ik zal je begeleiden in de reis van zelfontdekking, waar we samen zullen proberen te begrijpen waar de wortels van je angst liggen. Samen zullen we werken aan manieren om met deze angst om te gaan, en ik zal je handvatten aanreiken om te navigeren door de donkerste momenten. Ik zal altijd een luisterend oor voor je zijn.

Maar bovenal zal ik aan je zijde staan terwijl we streven naar acceptatie. Acceptatie van jezelf, je angsten, en het feit dat ze een deel van je zijn. Acceptatie is de sleutel tot het maken van het leven dragelijker, en soms, als we samenwerken, kunnen we zelfs die angsten geleidelijk laten vervagen, zodat je weer kunt genieten van de vrijheid. Samen, stap voor stap, zullen we werken aan het verlichten van de last van angst en op weg gaan naar een leven met meer rust en vreugde.

paniek & hyperventilatie

Paniek en (chronische) hyperventilatie zijn beide gerelateerd aan angst en ademhaling, maar ze manifesteren zich op verschillende manieren. Het is belangrijk om te weten dat paniekaanvallen en (chronische) hyperventilatie met elkaar in verband kunnen staan. Een paniekaanval kan leiden tot hyperventilatie, omdat je tijdens de aanval snel en diep begint te ademen. Omgekeerd kan chronische hyperventilatie angst en paniekreacties veroorzaken, omdat de fysieke symptomen van hyperventilatie de angstgevoelens kunnen versterken.

Paniek is een plotselinge en intense emotionele reactie die vaak wordt geactiveerd door een gevoel van dreigend gevaar of een plotselinge angsttrigger. Tijdens een paniekaanval kun je symptomen ervaren zoals een snelle hartslag, kortademigheid, zweten, trillen en een gevoel van verlies van controle. Paniekaanvallen kunnen gepaard gaan met irrationele angsten, en ze kunnen zich zonder waarschuwing voordoen. Meestal zijn deze aanvallen van korte duur (enkele minuten tot een uur), maar ze kunnen verontrustend en beangstigend zijn.

Met (Chronische) hyperventilatie adem je sneller en dieper dan normaal, vaak zonder dat er een directe aanleiding is zoals angst of paniek. Chronische hyperventilatie is wanneer dit snelle en diepe ademen over een langere periode aanhoudt, soms zonder dat je er bewust van bent. Hyperventilatie kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, druk op de borst, en soms flauwvallen. Het kan zowel emotionele als fysieke oorzaken hebben en is vaak gekoppeld aan stress, angststoornissen of een onbewuste gewoonte van verkeerd ademen.

Herken jij jezelf hierin? Voel je je overweldigd door paniek of een voortdurend gevoel van gespannenheid? Als dat het geval is, sta je er niet alleen voor. Samen kunnen we de oorzaken van deze gevoelens onderzoeken en werken aan het herwinnen van controle over je welzijn.

Onthoud dat het oké is om hulp te zoeken en dat er geen oordeel is over de tijd die het kost om vooruitgang te boeken. Iedereen heeft zijn eigen tempo.. Samen zullen we werken aan het herstellen van evenwicht, zodat je weer kunt genieten van de kleine en grote dingen in het leven.

Paniek
HSP

HSP

Voor HSP's kunnen subtiele veranderingen in hun omgeving overweldigend zijn. Fel licht kan pijnlijk zijn, luid geluid kan stress veroorzaken, sterke smaken kunnen intens zijn en onaangename geuren kunnen verstorend werken. Dit kan resulteren in vermoeidheid, overprikkeling en een verlangen naar rustige en kalme omgevingen.

 

De impact van HSP op het dagelijks leven kan aanzienlijk zijn. Sociale situaties, zoals drukke feesten of luide concerten, kunnen stressvol zijn. Werkomgevingen met veel prikkels kunnen vermoeiend zijn en zelfs de keuze van voedsel en kleding kan zorgvuldig worden overwogen vanwege de gevoeligheid voor smaak en textuur.

Hoewel het leven als een HSP zijn uitdagingen heeft, brengt het ook positieve aspecten met zich mee. HSP's zijn vaak empathisch, creatief en hebben diepgaande inzichten. Ze kunnen genieten van de schoonheid van kunst, natuur en muziek op een manier die anderen misschien niet kunnen.

 

Uiteindelijk biedt het accepteren en omarmen van hoogsensitiviteit de mogelijkheid om een gebalanceerd leven te leiden, waarin de percepties en gevoeligheden van HSP's worden gewaardeerd als unieke eigenschappen die de wereld verrijken.

 

Samen gaan we werken aan het herinrichten van je leven, zodat je zo min mogelijk last hebt van die overweldigende externe prikkels. Het is belangrijk om te beseffen dat deze prikkels nooit helemaal zullen verdwijnen, maar dat betekent niet dat je er machteloos tegenover staat.

 

Acceptatie is de sleutel tot het maken van je leven dragelijker. Het gaat er niet om de hoogsensitiviteit te ontkennen of te onderdrukken, maar om te leren hoe je ermee kunt omgaan en het een positieve kracht in je leven kunt maken. Samen kunnen we aan deze acceptatie werken, zodat je meer van het leven kunt genieten en je HSP-kwaliteiten kunt omarmen.

© 2023 by Studio True Blue | KvK-91236606 | Privacy Verklaring | Algemene Voorwaarden

bottom of page